lignum debit focsani vrancea

Hale lemn

Halele pe structura de lemn tip grinzi cu zabrele asamblate cu placi-multicui reprezinta o alternativa rapida si economica pentru pentru o gama variata de constructii in diferite domenii ale industriei, cum ar fi: hale industriale, hale agricole, hale zootehnice, depozite, soproane, copertine, sali de sport, piscine acoperite etc.

lignum debit focsani vrancea


Aceste constructii sunt realizate din lemn ecarisat cu clasa de rezistenta C24 conform Eurocod 5 Lemn avand sectiuni mici 45-70 mm grosime iar latimile pot ajunge pana la maxim 250 mm. Halele din lemn se pot proiecta si realiza cu ajutorul programelor de proiectare si calcul structural MiTek 20/20 si RoofCon-TrussCon.

Structura halei din lemn se poate realiza in 3 moduri:
• Cu pereti structurali din cadre de lemn ecarisat si contravantuiri in sistem Framing (sandwich), legati inte ei cu tije metalice filetate.
• Cu pereti din cadre de lemn lamelar (stalpi) tip Glulam,
• Realizarea peretilor din cadrul grinzii cu zabrele cu picior sau grinda cu zabrele tip arc de cerc.

In primele doua situatii este necesara cosoroaba din lemn (centura) peste care se montaza sarpanta industrializata de tip grinda cu zabrele asamblata cu placi-multicui.

Deschiderile obtinute fara reazame intermediare pot atinge 35-40 m concurand cu succes constructiile similare din metal, obtinandu-se acoperisuri usoare la preturi scazute.

lignum debit focsani vrancea


Lemnul este un material din ce in ce mai folosit la realizarea structurilor de hale si depozite industriale, datorita mai multor avantaje:
• permite deschideri mari si forme arhitecturale deosebite, fara a necesita reazeme intermediare ce reduc spatiul util;
• in exploatarea in conditii defavorabile (umezeala, mediu chimic etc.) lemnul are un comportament superior otelului, nefiind supus procesului de coroziune;
• este un material mai usor decat materialele traditionale folosite in structurile de rezistenta, conducand la o greutate mai mica a intregii structuri si deci la costuri reduse in realizarea fundatiilor;
• grinzile cu zabrele din lemn se realizeaza rapid in uzina si se pot monta in termen scurt, reducand timpul necesar constructiei si costurile aferente.
• pretul structurii este avantajos fata de structurile din otel.

Halele din lemn zootehnice fac parte din clasa de  risc ridicat datorita deschiderilor mari, orice modificare a proiectului de rezistenta trebuie facuta numai cu acordul proiectantului structurist specializat in proiectarea si calculul structural pentru constructii din lemn.